top of page

עיר"ד – עמותת ידידי רפואה דחופה

כשילד נכנס למלר"ד (מרכז לרפואה דחופה) של בית החולים לילדים שניידר, הוא מגיע למחלקה שעושה הכל כדי שלא יצטרך להתאשפז אשפוז מיותר וכדי שיקבל טיפול מלא על סמך בדיקות שנעשות לו שם ומיד. בדיוק כמוהו, גם קרובי משפחתו המלווים אותו יקבלו במקום את כל התשובות שנדרשות להם כדי לחזור הביתה רגועים עם ילד שטופל, או עם המלצות להמשך הטיפול ולמעקב שנחוצים לו. כדי להגיע למצב זה שבו המלר"ד מתפקד לא רק כחדר מיון להחייאות וטיפולים דחופים, אלא גם כמחלקה לרפואת ילדים דחופה לכל דבר, נדרשו שנים של למידת המצב בשטח והבנת הצרכים של מחלקה כזאת בציוד ובידע מקצועי כדי למצוא להם מענה תקציבי ולוגיסטי. זהו תפקידה של עיר"ד, עמותת ידידי מלר"ד שניידר.

במלרד הפתעות בכל יום.jpg
מלרד שניידר מחלקה ייחודית

הצורך הוא אבי ההמצאה והמצוינות
של מלר"ד שניידר

עמותת ידידי מלר"ד שניידר התגבשה בהדרגה לפני כעשרים שנה, מתוך הצורך שנוצר בשטח הן בציוד מתקדם וחדשני והן בפעילות ייחודית של מתנדבים לטובת הילדים ומשפחתם. המטרה המוצהרת היא מיצוי מיטבי של פוטנציאל המחלקה לתת את כל השירותים הרפואיים תחת קורת גג אחת, על מנת לשחרר את הילדים כמה שיותר מהר הביתה במקום אשפוז מיותר. הסגל הרפואי ומתנדבי עיר"ד הגיעו להבנה שככל שיבצעו יותר פרוצדורות במלר"ד עצמו כך גם לא יבזבזו זמן ומשאבים בשליחת הילדים והסניטרים למעבדות ולמחלקות אחרות. המסקנה הייתה שיש להכניס למלר"ד ציוד רפואי מתקדם שיאפשר לאבחן ולטפל בילדים במהירות וביעילות גם אם לא היה נהוג עד אז להכניס ציוד כזה לחדר המיון. 
עיר"ד החלה לגייס כספים ייעודיים למכשור רפואי מתקדם כזה שיאפשר לסגל לבצע פעילות עצמאית במלר"ד עצמו כמו מכשיר מהיר לבדיקות דם, אולטרסאונד נייד, מוניטורים דפיברילטורים עם קוצבי לב חיצוניים, מערכת ניטור הכוללת א.ק.ג. ממוחשב עם בינה מלאכותית ,מחשבים ניידים לסיכומי מחלה ועוד  . פעילות זו היא שהפכה את המלר"ד בשניידר למצטיין מסוגו ואשר יכול לקבל ולטפל ביותר מ-58,000 ילדים בשנה מגיל 18-0 כאשר רק אחד מכל שישה, ממשיך לאשפוז במרכז  שניידר וכל השאר מטופלים במלר"ד משתחררים או ממשיכים לאשפוז יום.

Dscn4741.jpg
הצורך הוא אבי ההמצאה

ציוד ופעילות שנוספו למלר"ד הודות לעיר"ד

נוסף ללוגיסטיקה, עיר"ד משקיעה גם בתחומי הידע של הרופאים והסגל ושולחת אותם לכנסים, השתלמויות והכשרות מקצועיות. מתנדבי עיר"ד עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוות מלר"ד, לומדים מהם על הצרכים הייחודיים שלהם הן בציוד והן בהרחבת הידע המקצועי והדרכות, ופועלים לרכישת ציוד מתקדם וחדשני שיאפשר לרופאים לאבחן במהירות/לרפא/ולהציל חיים בעת הצורך. 
סוגי הציוד וההכשרות נועדו לשרת גם את הצרכים הרפואיים המיידיים וגם לטפל ברווחת הילדים וההורים בזמן ההמתנה, כך שלאחר שאותר הצורך הזה עיר"ד יזמה פעילות מבורכת להכשרה של אנשי מקצוע כמו גם הכנסת מכשור שלא תמיד נמצא בראש סדר העדיפויות של התקצוב הרשמי:
•    אולטרסאונד ידני מסוג POCUS. מכשיר שמאפשר סריקה מידית של הילד ואבחון הבעיה המדויקת תוך כדי חיסכון בזמן.
•    מכשיר לבדיקת גזים בדם הממוקם בחדר ההחייאה וחוסך זמן רב במקום לשלוח למעבדה.
•    דפיברילטורים עם קוצבי לב חיצוניים.
•    מכשיר לחימום דמים בחדר ההחיאה.
•    מוניטורים קבועים וניידים להעברת הילדים למחלקות או לבדיקות מחוץ למלר"ד.
•    שימוש בגז צחוק כדי להקל על הטיפול בילדים.
•    ציוד ושיטות לטיפול בכאב.
•    משאבות עירוי.
•    השתלמויות לרופאים וכנסים לרפואת ילדים דחופה בארץ ובעולם.
•    מכשיר מתקדם להדרכות אינטובציה לצוות המלר"ד.
•    הדרכות והשתלמויות לאחיות בשיטות רפואה משלימה שנועדה גם לילדים וגם להוריהם, כמו רייקי וביופידבק הדרכות נשימה ועוד. 
•    ציוד לרווחת ההורים והילדים הממתינים לתורם: סימולטור, אקווריום גדול שמרגיע את הילדים ומעסיק אותם, עגלות משחקים מתנות וספרים, מתנדבות קשובות לטיפול וליווי ההורים בחדר ההמתנה. 

 

Dscn5158.jpg
ציוד ופעילות שנוספו למלר"ד

פעילות המתנדבים –
העזרה היא המטרה, לא האמצעי

המתנדבים   שמאיישים את המלר"ד פועלים על מנת לזהות כל צורך שהם יכולים לתת לו מענה על פי הוראת הצוות או בעצמם לפי המצב בשטח, על מנת להקל על העומס שמוטל על אנשי הסגל וכדי לשפר את האווירה ואת מצבם הרגשי של הילדים ובני משפחתם. המתנדבים משמשים כמקשרים גם בין אנשי הסגל למטופלים ומשתדלים לעזור גם להם ככל האפשר בכל מה שנדרש, כולל מטלות ושליחויות בעניינים רפואיים.
רווחת המטופלים ומלוויהם כוללת גם אספקת ציוד כמו סדינים ושמיכות, להביא אוכל למי שממתין לאשפוז במשך שעות, ללוות את המשפחה למחלקות רלוונטיות בשניידר לצורך אשפוז או ביצוע בדיקה, להביא בעצמן את מבחנות הדם למעבדה, להתמקד בממתינים לתורם לאחר הליך הקבלה ולפני הבדיקה כדי לוודא שאין הרעה במצבם ולשפר את הרגשתם שהם זוכים למלוא תשומת הלב הראויה. 
כאשר צריך, מסתובבים גם בין מיטות המטופלים ותומכים ככל האפשר בילדים ובהורים ומסייעים להם אפילו לפעמים כשמחליפים אותם לזמן קצר בשמירה על הילד. העזרה בחדר הטראומה היא המורכבת מכולם וגם את זה לעיטים עושים המתנדבים כדי לעזור לצוות להורים ולילדים להתמודד עם הפגיעה ולעזור בטיפול. המתנדבים לומדים במלר"ד עם הזמן היכן הם נדרשים וכיצד הם יכולים לעזור גם לסגל וגם למטופלים ומלוויהם, זאת פעילות מעניינת מאתגרת וממלאת סיפוק רב, במיוחד כאשר רואים את הילדים והוריהם יוצאים לרוב עם חיוך מהמלר"ד ולאחר טיפול מיטבי. 

Dscn5181.jpg
פעילות המתנדבים
bottom of page